Липсваха лекарства за понижаване на температурата и овладяване на болката при

...
Липсваха лекарства за понижаване на температурата и овладяване на болката при
Коментари Харесай

Запълват липсите от лекарства, ще има регулярни доставки у нас

Липсваха лекарства за намаление на температурата и преодоляване на болката при деца, някои антибиотици, препарати за инхалации.

" Много от нещата се появиха, въпреки и в лимитирани и незадоволителни количества. За първи път от 8 месеца получихме производни на хепарините. Все още липсват инжекционни форми за лекуване на диабет. Суспензиите за бебета се появиха, още веднъж в лимитирани количества ", коментира председателят на Регионалната фармацевтична гилдия в Добрич Мирослава Люцканова. 

Според нея сега в аптеките могат да се намерят нужните антибиотици и други медикаменти, свързани с лекуване на грип и остри респираторни болести. " От 3 години съществува електронна система за следене на наличностите на медикаменти, които са в лимитирани количества – СЕСПА ", припомни тя.

" Защо тя не работи, не мога да кажа. Хората считат, че ние ги крием тези медикаменти. Просто тези количества не влизат в аптеката. Изпращаме всеки ден питане към складовете на едро. Отговорът е  - не, няма го, чакаме доставка. Кога – никой не може да каже ", обясни Люцканова, представена от БНР.

Изпълнителната организация по медикаментите е извършила задълбочени инспекции, посочи Аркади Шарков, здравен икономист от ЕКИП и консултант на Министерството на здравеопазването.

" Към момента имаме увещание, че в идващите месеци се чакат регулярни доставки на лекарствени артикули. Има едно малко изключение – има индустриални проблеми с съответен артикул, касаещ лекуването на диабет вид 2 ", съобщи Шарков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР